Historien om julemanden

Historien om julemanden

Historien om julemanden (kort fortalt)

Julen er fyldt med symboler og legender, og en af de mest ikoniske figurer er julemanden. Men ved du, hvor julemanden egentlig kommer fra? Lad os dykke ned i historien om julemanden og udforske, hvordan han blev den hjertevarme skikkelse, vi kender i dag.

De tidlige rødder

Historien om julemanden begynder med gamle legender og traditioner. Mange træk fra julemanden kan spores tilbage til forskellige figurer og myter fra forskellige kulturer. En af de mest betydningsfulde påvirkninger er den nordiske mytologi, hvor Odin, en af de ældste skikkelser i den nordiske tro, blev fejret under vinterens solhverv. Odin blev ofte afbildet som en skægget mand iført en kappe, hvilket minder om den moderne julemands udseende.

Sankt Nikolaus og julemandens forfader

En anden vigtig skikkelse i julemandens historie er Sankt Nikolaus. Sankt Nikolaus var en kristen biskop i det 4. århundrede og blev kendt for sin generøsitet og omsorg for børn. Han blev fejret den 6. december, og traditionen med at give gaver til børn på denne dato er en forløber for moderne julegavegivning. Sankt Nikolaus blev også kendt som "Sinterklaas" i Holland, som er en klar forløber for det engelske ord "Santa Claus."

Amerikansk inspiration

Julemanden i sin moderne form fik yderligere inspiration i det 19. århundrede i Amerika. Digteren Clement Clarke Moore skabte en skikkelse, der minder meget om den moderne julemand i sit berømte digt "The Night Before Christmas" (også kendt som "A Visit from St. Nicholas"). Dette digt bidrog til at forme julemandens personlighed som en hjertevarm, gavmild, og skægget mand, der besøger børn om natten for at give gaver.

Coca-Cola og moderne ikonografi

I det 20. århundrede blev julemandens ikoniske udseende yderligere forfinet takket være Coca-Colas markedsføring. Den populære drikkevarevirksomhed brugte julemanden i deres reklamer og tegninger, hvilket bidrog til at skabe den velkendte runde, skæggede skikkelse iført rød dragt. Dette har siden været det mest genkendelige billede af julemanden i moderne tid.

Sådan blev julemanden født, og hans historie er en blanding af gamle myter, kristne traditioner og kreativ markedsføring. Uanset hans oprindelse repræsenterer han i dag glæde, generøsitet og magi for både børn og voksne i hele verden. Det er denne skikkelse, der hjælper med at gøre julen til en af de mest fortryllende tidspunkter på året.

Kender du et barn, der er glad for julemanden? 
Se vores personlige julehilsen til børn


Personlige Godnathistorier med Barnets Navn Perfekt Gave

NYHED

NU KAN BØRNEFAMILIER SOVE TRYGT

Nyt samarbejde kan være hemmeligheden til god nattesøvn hos børn!

Unmute og Norly&Friends har indgået et nyt spændende samarbejde. Med deres personlige godnatsang med barnets navn sigter de mod at hjælpe børnefamilier med at forbedre deres søvnkvalitet.